Recent heeft de ANVR meegewerkt aan het onderzoek van Trends & Tourism naar de houding van de Nederlandse vakantieganger ten opzichte van duurzaamheid. De uitkomsten laten zien dat het van belang is dat reisondernemingen zelf hun verantwoordelijkheid blijven nemen in de verdere verduurzaming van het reisaanbod.

Uit het onderzoek blijkt dat vakantiegangers vooralsnog zelf in beperkte mate katalysator zullen zijn van verandering. De ANVR zet in op verduurzaming van de reissector met de ontwikkeling van een geheel nieuwe visie op duurzaamheid en reizen waarover tijdens het aankomende ANVR-congres in november gaat worden gediscussieerd.

Duurzaamheid speelt ondergeschikte rol

Uit het onderzoek blijkt dat duurzaamheid nog geen topprioriteit voor de Nederlandse vakantiegangers is. Binnen het vakantiekeuzeproces speelt het een ondergeschikte rol. Nederlanders zijn als het om vakanties gaat, zo geeft een meerderheid aan, liever niet te veel bezig met het milieu of klimaat. Aan de andere kant geeft ruim de helft van de vakantiegangers aan de afgelopen drie jaar wel eens bewust tijdens vakanties een duurzame keuze te hebben gemaakt; variërend van het bewust dichterbij huis op vakantie gaan tot bewust bij een lokale aanbieder een excursie te boeken. Positief is verder dat driekwart (enigszins) bereid is om in de toekomst duurzamer op vakantie te gaan.

Kosten belangrijkste aspect bij vakantiekeuzeproces

Het belangrijkste aspect in het vakantiekeuzeproces van de Nederlander zijn de kosten/prijs van de vakantie, gevolgd door de aantrekkelijkheid van de vakantiebestemming. Sociale aspecten, zoals goede leef- en arbeidsomstandigheden voor de lokale bevolking en de impact op het milieu scoren van de voorgelegde aspecten het laagst. Opvallend is wel dat onder jongeren sociale aspecten duidelijk hoger scoren en door hoger opgeleiden milieu belangrijker wordt gevonden.

Persoonlijke noot: verrassend blijft toch steeds dat veel Nederlanders tijdens hun boekingstraject ontzettend gefocust zijn op kosten en prijs (waarbij de keuze soms op de ene touroperator in plaats van de andere touroperator kan vallen om een paar tientjes prijsverschil waarbij de prijs en niet altijd de kwaliteit en service leidend is) . Echter, zodra men in de auto of trein stapt of op het vliegveld aankomt om op vakantie te gaan, wordt de portemonnee opengetrokken en maakt het vaak niet meer uit wat alles kost: dure versnaperingen op het vliegveld, tijdschriften, luxe aankopen zoals zonnebrillen, parfums etc. En tijdens de vakantie veel (ter plekke vaak duurdere) excursies, souvenirs, lunches en diners en hoge kosten tijdens het uitgaan.

Dag mag uiteraard, want vakantie is bedoeld voor ontspanning, plezier, bijtanken en onbekommerd genieten. Maar ook deze zomer zien we opnieuw dat talloze hevige bosbranden in onder andere Griekenland, Portugal en Spanje, zware overstromingen en aardverschuivingen in Oost-Europa, noodweer in Nederland en Duitsland, hitterecords in Italië, Marokko en Turkije etc. steeds meer de overhand krijgen en dus ook steeds meer een negatief effect op onze vakanties hebben. Dus als wij zelf (en onze kinderen en kleinkinderen) zo onbekommerd als mogelijk willen blijven genieten van onze vakanties dan zal zowel de reisbranche in hun voorlichting en reisaanbod als de Nederlandse reiziger in hun reiskeuze toch bewuster en meer verantwoord zijn vakanties moeten gaan selecteren. Waarbij prijs niet uitsluitend meer het belangrijkste aspect bij het vakantiekeuzeproces is.