from €1.999,00
Boeking Aanvragen

Spanje: Te voet over de eeuwenoude Camino Mozárabe

Reisduur

9 dagen / 8 nachten

Type Vakantie

Ecotourism, Individuele rondreis

Garantiefonds Dekking

Unlimited

Eco Rating

4/5

CO2 Emissie

Zie reisinfo

Overzicht

Spanje:

Het Iberische schiereiland is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, van de toeristische kusten aan de Middellandse Zee tot het flamencodansen van Andalusië en van de glooiende wijnvelden en sinaasappel boomgaarden in vele delen van het land tot het moderne Barcelona in Catalonië. Naast Spaans (Castiliaans) zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch zogenaamde ‘co-officiële’ talen van het land.

Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De hoogste bergtoppen van het Spaanse vasteland zijn de 3482 meter hoge Mulhacén in de Sierra Nevada.

De Spaanse keuken is net zo divers als de Spaanse culturen en klimaten. Typische Spaanse producten zijn de vele wijnen en cava’s, talloze worsten waaronder chorizo, jamón serrano of jamón ibérico, talloze kazen, peulvruchten, mediterrane groenten en veel verschillende zoetigheden. De bekendste gerechten zijn de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho, stoofpotten (cocidos) en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Eveneens bekend zijn de tapas, die zowel ’s middags als ’s avonds kunnen worden gegeten. Typisch Spaanse drankjes, die met name in de zomer worden gedronken, zijn sangria, horchata en clara (bier gemengd met licht zoete frisdrank). De naam sherry is afkomstig van de Andalusische stad Jerez de la Frontera.

Er staan 45 Spaanse bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bekendste hiervan zijn onder andere het Alhambra in Granada, het historische centrum en de kathedraal van Córdoba, de palmentuin van Elx, vlak bij Alicante, de werken van Antoni Gaudí: onder anderen Park Güell, Casa Batlló, Sagrada Família, Casa Milà en Palau Güell in Barcelona, de musea en architectuur van Madrid, et historische centrum van Toledo en de kathedraal en het Alcázar van Sevilla.

Sierra Nevada:

Dit is een gebergte in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje en behoort tot een verzameling bergketens die de Betische cordillera worden genoemd. Sierra Nevada is Spaans voor besneeuwde bergketen en omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter. Verder maakt het Nationaal park Sierra Nevada deel uit van het gebergte. Het is onder meer het leefgebied van de Spaanse steenbok (Capra pyrenaica) en het wild zwijn (Sus scrofa).

De nieuwe Agenda 2030 van de Verenigde Naties is een actieplan gericht op mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschappen (5P’s). Het uiteindelijke doel is armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Alle staten en andere geïnteresseerde belanghebbenden nemen hun verantwoordelijkheden op met betrekking tot de verwezenlijking ervan. Spanje speelde een actieve rol bij het opstellen van het document dat op de top werd aangenomen. Over het punt “Planeet” benadrukt Spanje ondermeer de overtuiging dat de planeet moet worden beschermd tegen achteruitgang, onder meer door duurzame consumptie en productie, duurzaam beheer van haar natuurlijke hulpbronnen en dringende maatregelen tegen klimaatverandering, zodat deze kan voorzien in de behoeften van de huidige en toekomstige generaties.

Via Mozárabe:

De bekende Via Mozárabe werd gebruikt door christenen die in de Arabische koninkrijken woonden om verbinding te maken van de Vía de la Plata naar Santiago de Compostela. Omdat deze route één van de oudste is op de Camino de Santiago. De islamitische overheersing over een groot deel van het schiereiland zou een einde maken aan het religieuze leven van de inwoners van het oude Visigotische christelijke koninkrijk.

Wanneer het nieuws van de ontdekking van het graf van de apostel Santiago in Galicië zich verspreidt, zullen christenen die in door moslims gedomineerde gebieden wonen, proberen een pelgrimstocht naar Compostela te maken. Deze christenen kregen de naam Mozarabs.

De route loopt tussen de hoge berg van de Sierra Nevada en de dorre gebieden in het lager gelegen Guadix tot hij eindigt bij het oude Granada. Deze route, die al sinds de oudste prehistorie door mensen wordt bewandeld, bewaart een cultureel erfgoed dat grotendeels bewaard is gebleven voor de huidige reizigers.

View More

Reisplan

Dag 1: Malaga - Guadix

Bij aankomst op de luchthaven van Malaga (liefst voor 12.00 uur) wordt u hartelijk ontvangen door onze lokale Engelssprekende gids en chauffeur, die u vervolgens naar uw belangrijkste, bijzondere en duurzame accommodatie van deze reis brengen in een sfeervol hotel dat bestaat uit kleine grotwoningen (Cuevas del tío Tobas).
Het historische stadje Guadix is niet erg groot maar toch zeker een bezoekje waard. Het dorp bestaat namelijk uit een groot aantal grotwoningen waar nog steeds zo’n 2000 tot 3000 mensen wonen. Dat maakt het dorp het grootste nog bewoonde grottengebied in Europa. Guadix werd al bewoond tijdens de Romeinse tijd. Het plaatsje was niet van groot strategisch belang tot het zich in 711 ontpopte tot een belangrijke Moorse vestingstad waar veel handel gedreven werd.
De Moren vluchtten tijdens de Reconquista naar de grottenstelsels in de gebergtes aan de voet van de Sierra Nevada. De grottenstelsels werden door de Moren vervolgens uitgehouwen om zo grotwoningen te bouwen in de kalkstenen heuvels. De meeste woningen stammen uit de zestiende eeuw maar er is bewijs dat de grotten ook voor die tijd al bewoond werden.

Onderweg stopt u om wat te wandelen en te genieten van het ongelooflijke landschap en de bijzondere grotten in het Spaanse stadje Guadix. In de avond heeft u een diner in het restaurant van de accommodatie, dat een zeer goede reputatie heeft.

Dag 2: Hueneja - Alquife (Etappe 1: 21 km)

Tijdens dag 2 tot en met dag 7 doet u 5 verschillende etappes van de Camino de Santiago Mozarabe in de provincie Granada en bezoekt u ook enkele bijzondere en eco-toeristische bezienswaardigheden om uw wandelreis nog mooier te maken. Uw gids zal tijdens alle dagen de hele geschiedenis en het erfgoed van deze reisroute uitleggen. Na de dagwandelingen keert u elke dag terug naar uw bijzondere grothotel in Guadix.

Hueneja, genesteld in de bergen van Granada, herbergt één van de grootste en belangrijkste Arabische baden van de hele regio, die binnenkort tot Unesco cultureel erfgoed zullen worden verklaard. Hueneja is een klein dorp dat de lay-out van de straten die tijdens de Moorse tijd zijn gebouwd vrijwel intact heeft weten te houden. Er zijn veel overblijfselen gevonden uit deze periode, maar de echte oorsprong van dit dorp ligt in de prehistorie.

Hueneja heeft een eeuwenoude parochiekerk van La Anunciación, die in 1500 werd gebouwd op de ruïnes van een oude moskee. Nog steeds bewaart Hueneja de overblijfselen van de majestueuze muren van wat vroeger een kasteel was.

Alquife is van oudsher een mijnbouwdorp dat tot 40% van het in Spanje gewonnen ijzer produceert. Hoewel deze mijnen vandaag gesloten zijn vanwege de crisis van het begin van de vorige eeuw, waren ze al in gebruik sinds de tijd van het Romeinse Rijk.

Aan het einde van de wandeling vandaag brengt u ook nog een speciaal bezoek aan de Torcuato Cattle, één van de laatste veehouders van het authentieke transhumant leven. Dit bezoek is alleen mogelijk van november tot mei, maanden waarin Torcuato zijn koeien naar de hoge berg verplaatst.

Dag 3: Alquife – Guadix (Etappe 2: 22 km)

Na het ontbijt gaat de dag vandaag vroeg beginnen. Deze dag gaat u de wandeling langs de Camino Mozarabe combineren met het bezoek aan de kathedraal van Guadix. Deze prachtige kathedraal werd gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw in pure renaissance- en barokstijlen. Het werd gebouwd op de plaats van een voormalige moskee en van de oude gotische kathedraal.

Dag 4: Fonelas - Alicún de las Torres

Vandaag verlaat u voor een dag de wandelroute van de Camino om andere aspecten van het natuurlijke en historische erfgoed van dit gebied te ontdekken. Dit gebied is door de UNESCO in 1993 uitgeroepen tot Geopark op de Werelderfgoedlijst. Dit is omdat het een weergave heeft van de geologische, biologische en menselijke evolutie gedurende de afgelopen 2 miljoen jaar.

U bezoekt het paleontologische centrum van Fonelas, beheerd door het National Geological and Mining Institute. Hier vind u de plek waar paleontologen werken en waar de overblijfselen van fauna van meer dan 2 miljoen jaar oud worden tentoongesteld.

Daarna bezoekt u Alicun, een plaats met interessante bezienswaardigheden. De route loopt langs een vreemde natuurlijke formatie, die ook deels door de mens is aangelegd. Het is een kalkstenen muur die in de loop van de tijd is ontstaan door de neerslag en sedimentatie van de minerale zouten van het water dat hier doorheen stroomt. Wat in de paleolithische periode slechts een eenvoudig irrigatiesysteem was dat vroeger water naar de nederzetting bracht, is nu 15 meter hoog en ongeveer 1 kilometer lang. Men denkt dat het de enige in zijn soort in de wereld is.

De route brengt u ook naar een groep hunebedden voordat u terugkeert naar de zoutbaden. Als u klaar bent met de wandeling, is het een leuk idee om de spa van Alicún de las Torres te bezoeken, waar u kunt genieten van het bronwater en zijn helende eigenschappen.

Dag 5: Guadix - La Peza (Etappe 3: 20 km)

Vandaag wandelt u door het mooie berggebied rond La Peza, dat gelegen is in de regio Guadix met zijn mooie ruïnes van het kasteel op de steile heuvel van San Antón. Het kasteel was van groot belang tijdens het Nasrid-tijdperk, aangezien het fort de weg tussen Guadix en Granada controleerde en bewaakte.

Van het kasteel van La Peza, gebouwd door de moslims aan het einde van de 9e eeuw en het begin van de 10e eeuw, om de functie van bewaking van de weg tussen Guadix en Granada te vervullen, zijn alleen de overblijfselen ervan overgebleven. Het kasteel van La Peza had de klassieke indeling van islamitische kastelen, bestaande uit 2 ommuringen, waarvan uitsluitend de overblijfselen van de buitenkant bewaard zijn gebleven.

Dag 6: La Peza – Quentar (Etappe 4: 23 km)

Gelegen in de depressies die de bergketen Sierra Nevada in het zuiden scheidt, van het natuurpark Sierra de Huétor, en in het noorden, ligt Quéntar, op slechts 13 km van de hoofdstad Granada. Het heeft de kenmerken van de dorpen in de buurt van de stad Alhambra behouden.

De gemeente doorkruist de rivier Aguas Blancas en in de omgeving zijn er interessante plekjes zoals de Collado de Gumiel, de Cerro de las Calaveras, de Loma del Carril en het stuwmeer in Quéntar. De vieringen van de Moren en Christenen zijn erg populair en vinden elk jaar in oktober plaats.

De naam is afgeleid van het Arabische woord Qariat Quentar. De eerste bibliografische referentie van Quentar dateert uit de 13e eeuw, toen dit dorp verscheen als een district van het koninkrijk Granada onder de naam Dur. In 1492 wordt het, net als Granada, verbonden met de Kroon van Castilië. In 1570 werden meer dan 300 Moren uit het dorp verdreven, waardoor het bijna onbewoond achterbleef.

Dag 7: Quéntar – Granada (Etappe 5: 20 km)

Na het ontbijt verlaat u Guadix. Vandaag is een heel speciale dag omdat u naar Granada gaat lopen, door de prachtige vallei van de Darro-rivier, met uitzicht op de wijk Sacromonte en zijn abdij, evenals het Alhambra en de schitterende eeuwenoude Moorse stad.

Uiteindelijk – misschien wel een beetje triomfantelijke – wandelt u in de middag de stad Granada via Sacromonte binnen, het oude hart van Granada. Dit ligt precies in de traditionele buurt, waar ook uw hotel zich bevindt. Bij aankomst heeft u de avond ter vrije besteding om van de prachtige stad en haar vele restaurantjes, winkels en andere bezienswaardigheden te genieten.

Dag 8: Granada - Alhambra

Vandaag gaat u met uw gids het schitterende Alhambra en andere bezienswaardigheden in de stad Granada te bezoeken. Het Alhambra (Arabisch voor Rode Paleis) is een middeleeuws paleis en fort, gebouwd door de voormalige Moorse heersers en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Veel kunstschatten van het Alhambra zijn gerestaureerd en zo een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Uw Spaanse gids neemt u daarna ook nog mee naar de niet-toeristische paden in de historische heuvels van Granada. Vanuit een aantal unieke standpunten heeft u het beste uitzicht over Granada en het beste perspectief om de oorsprong en geschiedenis van de stad te begrijpen.

Na de lunch gaat de wandeling verder, waarbij u verschillende onderdelen van het hydraulische systeem van het Alhambra zal bezoeken. Hierbij gaat u de bron van het water ontdekken dat de tuinen en bossages van het Alhambra voedt, de bossen eromheen en de vallei van de rivier Darro, met een fantastisch uitzicht over de stad en de eeuwenoude abdij van Sacromonte.

Dag 9: Granada - Málaga - Nederland

Op de dag van uw vertrek heeft u een transfer vanuit Granada naar de luchthaven van Malaga. Als u om wat voor reden dan ook een late vlucht hebt en u wilt liever profiteren van een paar uurtjes bezoek aan Malaga, maakt u zich dan geen zorgen. Er is een buslijn die van het centrum van Malaga naar de luchthaven gaat. Frequent en goedkoop!

Note: U kunt indien gewenst deze reis nog aanpassen of verlengen met bijvoorbeeld een aantal extra dagen in Malaga, de Sierra Nevada of een strandverlenging aan de zuidkust. Mail ons voor meer informatie.

Lokale, duurzame projecten:

Om bij te dragen aan een beter milieu en een duurzame leefomgeving, doneren wij per reiziger een bedrag aan (wereldwijde) lokale projecten, die een belangrijke bijdrage leveren aan een het verwezenlijken van een schonere, leefbaardere en duurzame wereld, voor nu maar vooral ook voor de toekomst.

Door deze donatie willen wij samen met u bijdragen aan de mogelijkheid om reizen en vakanties voor de huidige en vele volgende generaties mogelijk te houden. Van het donatie bedrag betaalt u de ene helft en WeTravelEco de andere helft. Uw bijdrage is reeds bij de prijs inbegrepen.

Voor deze reis doet u gezamenlijk met WeTravelEco (50/50) een donatie van €20 aan één van de onderstaande lokaal en duurzame initiatieven. Na uw boeking maakt u zelf de keuze aan welk project u de donatie wilt doen:

1.Het MemolaLab-project (https://www.facebook.com/MEMOlabUGR/): Het begon als een internationaal universitair project voor de studie van het gebruik van water in de Middellandse Zee en de bijbehorende infrastructuur en heeft geleid tot een vrijwilligersdienst die zich vanaf de 9e eeuw wijdt aan het onderhoud van traditionele irrigatiesystemen. Ze doen ook restauratie van historisch erfgoed.

2. De vereniging van vrijwilligers uit het natuur- en nationaal park van de Sierra Nevada, ontwikkelt verschillende verbeteringsprojecten in de natuurlijke ruimte, met name herbebossing in aangetaste gebieden. (https://www.facebook.com/ARVASN).

WAAR JE BLIJFT

Cuevas del Tío Tobas - Guadix

Wilt u een unieke ervaring beleven? Durf te genieten van de natuur met de vijf zintuigen en probeer een andere en unieke vorm van vrije tijd. Hier voelt u de stilte, de rust, de schoonheid en de smaak van het natuurlijke en het traditionele.

Het landelijke en duurzame complex is een natuurlijk toevluchtsoord om u los te maken van het drukke moderne leven en u weer in contact te brengen met de natuur en het leven in een authentieke omgeving. De faciliteiten hebben alles wat u nodig heeft om u een oase van rust en een authentieke ervaring voor de vijf zintuigen te bieden (zoals een schitterende tuin en een heerlijk verkoelend zwembad). Daarnaast bieden ze een aantal unieke activiteiten zoals het bakken van traditioneel brood, het maken van lokale kaas, een wandeling maken met de twee huisezeltjes of paardrijden.

Het complex heeft 19 grotten die natuurlijke toevluchtsoorden vormen waar u op een uitzonderlijke manier zult uitrusten, dankzij de thermische en akoestische isolatie die ze bieden. Elke grot is uniek in termen van architectuur en decoratie, wat het zijn eigen karakter geeft en u terugvoert naar andere tijden om te genieten van een eenvoudige, traditionele en comfortabele leefomgeving. Een reis naar het verleden waar we de tradities van onze voorouders kunnen herbeleven om ons weer in contact te brengen met de natuur en met uzelf.

Het restaurant verzamelt de gastronomische traditie van dit oude land om u een unieke ervaring te bieden. Gerechten gemaakt met kwaliteitsproducten en met zorg bereid volgens de typische recepten van de lokale, culinaire geschiedenis. Hun specialiteit is de bereiding van traditionele gerechten uit de Arabisch-Andalusische keuken, houtgestookt en gegrild vlees om te genieten van de smaken van weleer in een heel bijzondere omgeving.

 • Hernieuwbare energie
 • Energiebesparende lampen
 • Programma voor hergebruik van handdoeken
 • Recycleren van afval
 • Biologische en lokale gerechten
 • Ecologische schoonmaakproducten
 • Plastic controle
 • Eco-badproducten
 • Recyclebare meubels & stoffen
 • Waterbesparingsprogramma
Guesthouse Solar Montes Claros - Granada

Het pension "zonne-MontesClaros" ligt in het hart van El Albayzín, de oude Arabische wijk van Granada. Het is strategisch gelegen in het bovenste deel van de stad, in de wijk Albayzín, vanwaar u een buitengewoon uitzicht op het Alhambra heeft. De guesthouse is slechts 5 minuten verwijderd van het uitkijkpunt dat bekend staat als "Mirador San Nicolás", 10 minuten van de kathedraal van Granada en ongeveer 20 minuten lopen naar de ingang van het Alhambra paleis. Een ontspannen omgeving om te voet op pad te gaan en alle mooie plekjes en bezienswaardigheden in Granada te bereiken.

Albaycín, met uitzicht op Granada, is een prachtige oude wijk. Vanaf MontesClaros loopt u in slechts 10 minuten naar het Generalife-paleis. Elvira Street, beroemd om zijn tapasbars en bruisend nachtleven, ligt op 12 minuten lopen. Albayzin is een geweldige keuze voor reizigers die geïnteresseerd zijn in UNESCO-sites, architectuur en geschiedenis.

Ze hebben enkele slaapkamers van verschillende categorieën en gedeelde ruimtes met buitengewone uitzichten op het Alhambra en de omliggende wijk. Vanaf de balkons en terrassen kunt u genieten van dit prachtige landschap. Dompel uzelf onder in de luxe en het comfort van een traditioneel huis, in een deel van Granada waar de erfenis van Al-Andalus voortleeft.

Note: Indien u de voorkeur geeft aan een meer landelijke sfeer, kunnen we voor de overnachting (bij beschikbaarheid) ook La Casa Grande de Zujaira aanbieden. Een gerestaureerd landhuis dat toebehoorde aan de markiezin van Diéchar. Dit was het zomerhuis waar de adellijke familie maandenlang verbleef. Het is nu gekocht en gerestaureerd door een nieuwe familie, die veel aandacht heeft besteed aan de natuurlijke aspecten en het comfort van het huis.

Inbegrepen/Uitgesloten

 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per persoon
 • €2,50 per persoon carbon-emissie donatie aan Ocean Cleanup Project
 • €20 per persoon donatie aan een lokaal, duurzaam project in Andalusië
 • VZR Garantiefonds
 • Recycled en navulbare waterfles voor elke reiziger
 • Alle transporten die zoals genoemd en transfer naar de luchthaven van Malaga
 • Accommodatie en ontbijt (dagelijks) in tweepersoonskamers
 • Alle diners tijdens verblijf in Guadix
 • Begeleide wandelingen en bezoeken zoals genoemd in het programma
 • Vergoedingen en tickets zoals genoemd in het programma
 • Aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering tijdens de wandelingen
 • lunches en picknicks lunches zoals genoemd in programma
 • Internationale retourvluchten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Transfers niet vermeld in het programma
 • Maaltijden en lunches niet vermeld
 • Eventuele extra transfers die om persoonlijke redenen tijdens de tour nodig zouden zijn
 • Persoonlijke (ongevallen-)verzekering tijdens fietstour
 • Alles wat niet wordt vermeld in "De kosten zijn inclusief"
 • Alhambra tickets en bezoek
 • Fooien

Locatie van de tour

FAQ

Is deze reis gedekt door het Garantiefonds?
Ja! Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website: https://sto-garant.nl/downloads
Kunt u deze reis aanpassen en/of verlengen?
Elke reis kunt u op aanvraag aan laten passen en/of verlengen met bijvoorbeeld een strandverlenging. Voor meer informatie hierover kunt u ons een mail sturen via [email protected]
Kunt u nog extra activiteiten of excursies ondernemen tijdens deze reis?
Ja. Via onze lokale agent kunt u voorafgaand of tijdens de reis altijd, tegen betaling, extra activiteiten en/of excursies bijboeken.
Zijn internationale vluchten in deze reis inclusief?
Nee. Wij bieden momenteel geen internationale vluchten aan naar de bestemming. Eventuele binnenlandse vluchten tijdens uw rondreis kunnen wij wel voor u boeken, indien gewenst . Voor internationale vluchten kunnen wij u daarbij adviseren, u kunt ons gerust een email sturen naar: [email protected]
Is een reis- en/of annuleringsverzekering bij deze reis inbegrepen?
Nee. Indien u nog geen verzekering heeft, kunt u zelf een reis- en annuleringsverzekering afsluiten of via onze website: zie link op de homepage onder "Reisverzekeringen".
Is deze reis gedekt door het Calamiteitenfonds?
Ja, €2,50 per persoon is reeds inclusief bij deze reis voor het Calamiteitenfonds.
Zijn er nog bepaalde Corona voorwaarden en/of restricties op deze vakantiebestemming?
Voorafgaand aan de reis zullen wij u per email eventuele voorwaarden ivm Corona toesturen. U kunt meer algemene informatie hierover ook vinden op de linke op de homepage onder “Corona Informatie”. Ook kunt u op de homepage informatie vinden over (andere) vaccinaties, die u eventueel nodig hebt voor een reis naar deze vakantiebestemming.
Is deze reis met een groep of een privé rondreis?
WeTravelEco biedt uitsluitend privé rondreizen aan! Wij bieden alle reizen aan als individuele rondreis waarbij u een eigen chauffeur (of eigen transport) en privé gidsen tot uw beschikking heeft, die ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk te zien gaat krijgen en u tijdens de reis geen rekening hoeft te houden met andere reizigers.

Indien er bepaalde onderdelen van een reis wel in groepsverband worden uitgevoerd, vermelden wij dit in de reisomschrijving.

Beoordelingen

0/5
Not Rated
Based on 0 review
Excellent
0
Very Good
0
Average
0
Poor
0
Terrible
0
Showing 1 - 0 of 0 in total

Write a review

Created with Sketch.
p.p. vanaf €1.999,00

Reisinfo aanvragen

Wilt u deze reis boeken of heeft u een vraag? Laat het weten via dit formulier of bel 06-55394400.

Misschien Vind Je Dit Ook Leuk